Get Adobe Flash player

Pacsai János parókus atya tartott előadást 2013. február 8-án 17 órától a Szirmabesenyői Görögkatolikus Egyházközség templomában „A másik fél. A szeretet és önajándékozás.” címmel.

Gondolatai közül az első egy a Teremtés könyvében lévő idézethez kapcsolódott. „Az ember elhagyja atyját és anyját és feleségéhez ragaszkodik. A kettő egy test lesz”.

(Fényképek megtekintéséhez kattintson ide)

Nagyon fontos megemlíteni, hogy Isten akart bennünket. Minden embernek ez adja meg a méltóságát, hogy Isten akarta őt. Így amikor embertársainkra nézünk, ne csak a hibáikat nézzük, hanem azt a méltóságot, hogy Isten akarta, hogy ő is a világra jöjjön. Az más téma, hogy mit hoz ki, mit tud kihozni egy ember, egy társadalmi csoport az életéből. 

 

Közösség:

A férfi és nő együtt ember. Szükségünk van egymásra. Az ember egyedül nem tudja magát boldoggá tenni. Ha valaki egyedül is marad, mert meghal a házastársa, akkor az Izaiás próféta jövendölésében beharangozott „Velünk az Isten” mondat jusson eszünkbe, és az, amit Jézus ígért: „Én veletek leszek minden nap, a világ végéig.” Ekkor az ember lehet magányos, de semmiképp sincs egyedül.

Szeretet nélkül az ember nem tud kiteljesedni. A közelség fontos az ember számára, s ekkor hajlandó megváltozni is.

 

A szeretet magyar szót a görög három féleképpen mondja:

erosz/erotica: Ennél a szónál a túlszexualizált világunkban rögtön a szexre gondol az ember. Ezt rakják elénk a reklámok. Ha egy focimeccs eredményét meg akarja nézni valaki, rögtön két félmeztelen nő van a weboldalon, akaratlanul is beleütközünk az üres szexualitásba.

Bendek pápa adta vissza az erotica szó méltóságát. Az erotica a házasságban a teljes önátadás, szavak nélkül. Az erotica, a szexualitás a házasság fejlődésével, az évek teltével változik. Idős korban is meg van a házastársak közötti erotica, mely a gyengédség megnyilvánulása. Amikor az eroticáról beszélünk, nem a szexuális technikákról van szó, hanem az ajándékozásról. Ez pedig ellentétben van a mai felfogással, ahol önzően nyilvánul meg az erotika, a vágyak megszerzését értik alatta.

 

Filia: a baráti szeretet. Nagyon nagy szükségünk van közösségre, elsorvadnánk barátaink nélkül. A közösségben tudunk megnyilvánulni, barátainkkal fesztelenül érezhetjük jól magunkat. A házasságra vonatkoztatva a filia azt jelenti, hogy a házastárs legyen szellemi partner is.

 

Agapé: olyan szeretet, amelyet nehéz megindokolni

Leginkább az Isten szeret bennünket így. Ő azért szeret bennünket, mert csak... Egyszerűen szeret bennnünket.

 

A fent említett három szeretet fajta együtt kell, hogy meglegyen. Ha egyik is hiányzik, a jegyesek inkább ne házasodjanak össze.

 

Kapcsolataink vitaminjai:

 

Terjed az influenza, erősíteni kell a szervezetet. Ugyanígy erősíteni kell a kapcsolatainkat is, melynek a vitaminjai a következők

  1. Testvéri kapcsolat. A szülők idővel meghalnak, de a testvérek elkísérik egymást életük végéig. Nagyon fontos, hogy jó családi kapcsolatunk legyen a testvéreinkkel, ez a rokoni kapcsolat az egyik legerősebb, hiszen együtt nőttünk fel, ugyanabból a környezetből jövünk, és talán a legjobban tudunk együtt gondolkodni a barátaink közül.
  2. Hűség: A hűség biztonságot is ad. Először a családban tanuljuk meg, aztán megéljük a házastársi hűséget is. Ez önnevelés eredménye is. Képzeljük el, milyen lenne a házasság, ha nem lenne benne hűség? Kihez fordulna egyik, vagy másik házastárs? Hol lenne az a hely, ahol bizonyos lehet, hogy meghallgatják és nem csalják meg a háta mögött és nem szövetkeznek ellene?Prohászka Ottokár gondolata: „Ha alszik a szeretet, virraszt a hűség”. Amikor nehezen tudunk szeretni, a hűség az, ami megtart bennünket egymás mellett.
  3. humor: hozzánk tartozik a jókedv, itt egyetlen szabály van, hogy ne mások kárára humorizáljunk.
  4. Figyelem: szükségünk van rá, hogy meghallgassanak, nagyon jól esik, ha figyel valaki ránk. A felnőtt gondolkodású embereknél, házastársaknál mindkét fél figyel a másikra. Egyik is másik is tud figyelni, meghallgatni, és számíthat a másik figyelmére is.
  5. Elismerés. Fontos, hogy megdicsérjük a másik embert, hogy érezze, jól csinált valamit, érezze, hogy figyelünk rá, fontos, amit csinál, értékesnek tartjuk őt.

 

A férfi és nő különbségei

 

A férfi

  • más a testalkata
  • szellemisége a „fogjuk meg és csináljuk”
  • racionális, átgondolt, horizontálisan gondolkodik
  • a végtelenre van állítva, ha egy férfi rátalál Istenre, semmi sem tántoríthatja el tőle
  • munka, teremtő munka (Isten képére, aki a világot teremtette)
  • a férfi követel
  • tervez, években gondolkodik
  • szeret általánosítani
  • kevesebbet beszél – ha egy férfi érez valamit, nem szabad kihúzni belőle az érzéseit, ezt erőszaknak éli meg. El fogja mondani, amit úgy érez elmondhat, ha hallgató füleket talál
  • gyorsabban dönt
  • kevesebb igénye van a gyöngédségre, de nagyon is szüksége van rá

 

A nő

 

  • intuitív, ráérző
  • érzelmekben közelíti meg a világot
  • igénye van sok együttlétre, beszélgetésre
  • társaságban lassabban oldódik fel
  • sok figyelmet igényel
  • az anyaság teljesen betölti a nőt

 

A jó házasság

 

A jó házasságban két érett ember vesz részt, egy érett férfi és egy érett nő. Amikor az egyik fél éretlen, akkor az a másik agyára fog menni. Olyan párt válasszon az ember, akivel jól harmonizál. Egymáshoz vonzódnak, szellemi partnerek, hasonló, a világnézetük, értik egymást, számíthatnak egymásra és hosszú távon gondolkodnak, készek az állandó fejlődésre.

 

 

Mikor vagyok felnőtt gondolkodású?

 

  • Ki tudom mutatni érzéseimet
  • saját, önálló véleményem van, amiért ki is állok
  • bátorítani tudok, tudok követelni és tervezni
  • tudok hátraarcot csinálni egy elhibázott útirányból, egy zsákutcából
  • önuralmam van, amikor baj van
  • lehet tőlem bocsánatot kérni, és tudok megbocsátani, nem félnek hozzám jönni beismerni, hogy hibáztak, mert érzik, hogy nem kell félni tőlem
  • fel tudom ajánlani a segítségemet
  • tudok pótolni

 

Ezek után kiscsoportos megbeszélés történt, ahol a hallottakat megvitattuk és a János atya által hozott kérdésekre megkerestük a válaszokat.

 

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Az oldalon lévők

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi






"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31.



"Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192